SK4 Communiceert optimaal

 

De Sportkundige verwoordt, zowel in de Nederlandse als Engels taal, de eigen visie, plannen en besluiten mondeling en schriftelijk en benut hierbij verschillende (digitale) communicatiemiddelen.

SK5 Handelt adequaat in een internationale en interculturele omgeving 

De Sportkundige toont sensitiviteit en betrokkenheid op basis van kennis van politieke-, sociaal-culturele- en economische ontwikkelingen en onderlinge afhankelijkheid van landen en regio’s. Hij handelt in de praktijk vanuit begrip, respect en empathie voor diversiteit en kan deze omzetten in een meerwaarde.

SK6 Handelt verantwoord en toont betrokken burgerschap

De Sportkundige is zich bewust van de ethische aspecten van het beroep en signaleert maatschappelijk en moreel actuele thema’s en draagt situatief, op een kritische en verantwoordelijke wijze, bij aan oplossingsrichtingen.


Niveau B

Empatisch communiceren

De Sportkundige luistert en toont zich empathisch en sensitief en toont een waarderende houding. Hij weet daarbij zijn eigen opinie en doelstellingen in te brengen. Hierbij respecteert hij verschil in visie, achtergrond, rol, belang, behoefte en expertise in acht.

 

Correct taalgebruik

De Sportkundige communiceert zowel naar professionals als leken adequaat en stemt zijn communicatiestijl (zowel mondeling als schriftelijk) af op het doel en de ontvanger(s) van de communicatie.

 

Communicatiemiddelen en applicaties

De Sportkundige kent verschillende contextgebonden, digitale applicaties en communicatiemiddelen en past enkele toe. De keuze voor de applicatie en/of het middel is gebaseerd op gefundeerde kennis van het doel en de doelgroep.

Niveau A

Betrokkenheid en sensitiviteit

De Sportkundige respecteert en toont betrokkenheid op de omgeving van lokaal en nationaal niveau. Zijn handelen getuigt van inzicht in de nationale, internationale en culturele identiteit van zichzelf en van anderen.

 

Interculturaliteit:

De Sportkundige accepteert en waardeert culturele verschillen in uitvoering van zijn werkzaamheden en respecteert culturele restricties. Hij gaat het dialoog aan met als doel inzicht in diversiteit te vergaren en constructieve communicatie en samenwerking te bewerkstelligen.

 

 

 

Niveau B

Ethiek

De Sportkundige respecteert verschillende gerechtvaardigde belangen van betrokkenen, handelt moreel en vormt zich doelbewust een persoonlijk standpunt bij praktijkvraagstukken.

 

Burgerschap:

De Sportkundige respecteert maatschappelijk actuele thema’s en weegt morele, sociale en financieel- economische perspectieven op elkaar af. Hij hanteert doelbewuste en adequate handelingsrichtlijnen, waarbij hij recht doet aan individuele en groepsverschillen.


Verantwoording niveau B:

Leen Bakker Toernooi

Naast mijn trainerschap bij vv ONB organiseer ik samen met een commissie het jaarlijkse voetbaltoernooi. Omdat ik projecteider voor dit toernooi ben doe ik ook het mailcontact met gastteams maar heb ik ook contact met andere partijen die hierbij betrokken zijn. Zo kan je denken aan de EHBO die de hele week geregeld moet zijn, het barpersoneel, vrijwilligers voor de wedstrijdtafel, bezetting bij side event 'auto schieten', mensen voor het bakken van de hamburgers enzovoort. Naast deze externe communicatie doe ik ook veel interne communicatie waarbij je kan denken aan het aansturen van commissieleden. Bijvoorbeeld het regelen van sponsoren en prijzen voor het toernooi. Naast dit alles hebben we ook vaak vergaderingen die ik leid, om ervoor te zorgen dat alle dingen geregeld worden en er weer een goed toernooi staat. 

Bovenstaand een overzicht uit de mailbox die ik beheer (Klik voor vergroting)

Bovenstaand een overzicht uit de poule-indeling zo ik die heb gemaakt (Klik voor vergroting)


Mijn taak in deze verantwoording:

De taak van mij in deze verantwoording is de communicatie zo te laten verlopen dat de belangrijke taken voor het toernooi geregeld zijn. Om deze communicatie goed te laten verlopen gebruik ik hiervoor verschillende applicaties. Voor de interne communicatie maak ik vooral gebruik van de whatsapp-groep die daarvoor bestemd is. Waar je bij interne communicatie ook aan kan denken is het app-contact met de vrijwilligers die de bezetting van de auto's en de wedstrijdtafel vullen.

 

Wanneer het gaat om externe communicatie gebruik ik de mail die hiervoor speciaal is aangemaakt. Zo ontvangen de gastteams de uitnodiging en daarbij een bevestiging op de mail. Ook wanneer het toernooi bijna nadert ontvangen de teams een herinnering met de gegevens wanneer de teams aanwezig moeten zijn.

 

Naast deze manieren van communicatie richtte ik me ook op persoonlijk contact. Zo heb ik binnen de vereniging een groot netwerk aan mensen die eventueel wat voor me kunnen betekenen. Daarnaast is het ook een stuk socialer om mensen persoonlijk aan te spreken.

Onderstaand kan je zien hoe de interne communicatie via Whatsapp in een voorbeeld is gegaan.


STARR:

Situatie: Het organiseren van het jeugdtoernooi bij de voetbalvereniging en de communicatie die daarbij hoort.

Taak: Het communiceren in zowel interne als externe situaties om het toernooi zo goed mogelijk te organiseren

Actie: Het gebruiken van verschillende applicaties om de communicatie zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen

Resultaat: Het verzorgen van de volledige bezetting van bijvoorbeeld auto schieten of wedstrijdtafel, zodat het toernooi zo duidelijk mogelijk is voor alle partijen.

Reflectie: Als je kijkt naar deze actie dan ben ik van mening dat ik niveau B beheers, aangezien ik op verschillende manieren communiceer en daarbij ook verschillende applicaties bij gebruik. De communicatie is dan ook niet kleinschalig maar grootschalig aangezien ik communiceer met veel verschillende partijen. De interne zijn makkelijker dan wanneer een team uitgenodigd moet worden(extern). 

Ook het zo professioneel mogelijk reageren wanneer een team tijdens de week van het toernooi nog aan afmelding stuurt. Eerst probeer ik ze problemen voor te leggen, wanneer deze niet werken communiceer ik door dat ik ze bedankt voor de afmelding hoe jammer het ook is. Door deze afmelding probeer ik dan via mijn netwerk een vervangend team op de been te krijgen,

Verantwoording niveau A:

Great North Run

Tijdens de Great North Run dit jaar op school heb ik gewerkt met mensen uit verschillende culturen en landen. Tijdens dit project leerde ik omgaan met mensen en deze verschillen. Ik zat in de groep bij 2 andere Nederlanders, een Duitser en een Bulgaar die in Engeland studeert. Waar ik vooral de verschillen merkte was met de Bulgaar, hij wilde met alles wat hij deed 5x checken of het wel goed was. Dit was op sommige momenten wel vervelend, omdat wij als Nederlanders en de Duitser het in die groep wel goed vonden zodra we een voldoende haalden. Op een gegeven zijn we hier met zijn allen over in gesprek gegaan en kwamen we erachter dat de beloning van deze week heel verschillend in elkaar zat. De Bulgaar uit Engeland kreeg voor de gehele week 6 credits en wij als andere teamleden maar 1. Daarbij kwam ook dat wij als Nederlanders alleen aanwezig moesten zijn en maar de helft van de punten hoefden te halen. Waar het bij de Bulgaar zo zat dat hij er ook nog een essay bij moest maken en andere opdrachten. 

Dit bleek niet de enige reden te zijn maar het kwam er ook op neer dat hij naast de grotere opdracht ook vanuit zichzelf preciezer was.

 

Tijdens de internationale game moesten we ook een video maken over de marathon in een zelfgekozen plaats. Waar de andere teams al lang en breed naar huis waren, was ons team nog druk bezig met de video. Na 2 uren het script maken en het bedenken wat er gezegd moest worden gingen we naar buiten.

 

Kijk hieronder de link naar de video die we tijdens de internationale game gemaakt hebben:

https://www.youtube.com/watch?v=sODXGXuYmWU

Bovenstaand mijn teamleden. Links de Duitse student en rechts 1 van de Nederlanders.


STARR:

Situatie: Het samenwerken in een internationaal team waarbij de ergernissen van cultuurverschillen naar voren kwamen en besproken werden. Uit die bespreking volgde begrip doordat we het bespreekbaar maakten.

Taak: Een overleg van het team plannen waarbij we het er over konden hebben, zodat de irritaties wegvielen en het teamproces weer verder kon gaan

Actie: Het plannen van het overleg

Resultaat: Het teamproces kon na het overleg en het begrip wat daaruit volgde op een prettige manier weer voortgezet werd.

Reflectie: Naar mijn mening beheers ik niveau A wel aangezien ik goed heb gehandeld door een overleg te plannen om de problemen en irritaties weg te nemen. Aangezien ik het eerst zo ver heb laten komen en niet er gelijk wat van te zeggen blijft dat voor mij hangen op niveau A en geen B. Ik zie zeker potentie om door te groeien naar niveau B aangezien ik zeker weet dat wanneer ik weer in zo'n situatie terecht zou komen, ik wel gelijk in zou grijpen.

Na de situatie van ergeren aan een ander heb ik gehandeld door hierover in gesprek te gaan en er een oplossing voor te bekijken. Uiteindelijk is dit gekomen tot een begrip voor de verschillen in culturen en de acties die daartoe lijden.

Verantwoording niveau B:

(1) Inzamelingsactie Nierstichting 2340,79

Vorig voetbalseizoen was ik net als nu trainer van de JO17-1 van vv ONB. De persoon rechts op de afbeelding was toen leider en zijn neefje leid aan een nierziekte waarbij zijn nieren niet meer werken en in de toekomst een kunstnier moet. Toen we dit hoorden hebben we als trainers hier een actie voor opgezet om geld in te zamelen voor de Nierstichting. We hebben in het begin een aantal keer kennis gemaakt met het jongetje en verhalen aangehoord van zijn ouders waarin hij beperkt werd door zijn ziekte. Toen we dit als trainers en spelers hoorden, wilden we hier graag wat voor betekenen. De spelers op dat moment van de JO17-1 vonden het erg zielig voor de jongen dat hij bijvoorbeeld niet net als hun en vele andere kinderen aan een teamsport kan doen. Dit omdat hij door lichamelijk contact te kwetsbaar is. We hebben niet alleen voor de Nierstichting geld opgehaald, maar ook voor de jongen zelf een leuke dag georganiseerd. We hebben hem uitgenodigd bij het eerste elftal om pupil van de week te zijn en daarnaast nog extra dingen. Zo werd hij van huis gehaald door een ambulance van Kijlstra en mocht hij de aftrap voor de wedstrijd verzorgen. Als aandenken kreeg hij een tenue van ONB met zijn naam achterop. Om het minder spannend te maken heeft ook zijn zusje deze dag mee mogen make bij vv ONB.

Om het geld op te halen hebben we onder andere een sponsorloop georganiseerd bij de voetbalvereniging en gecommuniceerd met de club dat de volledige opbrengst gedoneerd werd aan de Nierstichting. 

Ook hebben we acties gehouden door lege flessen te verzamelen en in te leveren en zijn we als team op de parkeerplaats van de club auto's gaan wassen tegen een vergoeding 10 euro.

 

Kijk ook deze link voor een training waarbij we als voetbalteam een korfbaltraining volgden bij het team van deze jongen:

www.kvdrachten.nl/nieuws/bijzonderetraining-e4-f2-2017

Technische staf samen met de vertegenwoordiger van de Nierstichting en de cheque van 2340,79

Een groot deel van de selectie die intensief met de actie bezig is geweest. 

Broer en zus als pupillen van de week bij het eerste elftal.


Mijn taak in deze verantwoording:

De taak die ik vooral had als trainer was het betrekken van de spelers die zich hard maakten voor de actie. Ook het motiveren van de spelers wanneer we weer een actie gingen ondernemen was daarbij een taak. Niet dat de jongens ongemotiveerd waren maar bij zo'n grote actie wil de motivatie wel eens wegzakken, doordat ik hier de bewaking op had zakte deze bij de groep niet weg en bleven we op koers voor het streefbedrag. Ook het contact met de familie was er in grote mate. Ik heb met de ouders van de jongen een overleg gehad over de jongen zelf en wat hij leuk vind om er een super dag/beleving van te maken voor hem. Mij bijdrage aan de sponsorloop was dat ik ervoor gezorgd heb dat deze plaats kon vinden bij ONB en dat de totale bijdrage gedoneerd zou worden aan de Nierstichting. Jaarlijks is er een sponsorloop bij de voetbalvereniging maar dan gaat de bijdrage naar de vereniging zelf. In dit geval dus niet, daar tegenover stond wel dat we hem zelf moesten organiseren. Ik heb dan ook een tijdschema gemaakt voor wanneer welk team zich kon melden bij ONB.

 

Onderstaand het bijbehorende schema:


STARR:

Situatie: Het inzamelen van geld met mijn te trainen team voor een neefje van 1 van de spelers met een nierziekte. Deze jongen kan niet als de meeste kinderen sporten in een teamsport aangezien hij te zwak is voor eventuele klappen die hij kan maken bij een beuk of val.

Taak: Het motiveren van mijn spelers voor het inzamelen en de acties die daarbij hoorden, het opzetten van de sponsorloop, het verzorgen van een onvergetelijke dag voor de jongen in kwestie.

Actie: Het opzetten van een actie bij de Nierstichting voor Teije waarbij een streefbedrag van 2500,- gezet werd.

Resultaat: Als resultaat voor deze actie heeft de JO17-1D een bedrag opgehaald van 2340,79. Daarnaast een onvergetelijke dag voor de jongen en zijn zusje

Reflectie: Als je kijkt naar deze actie dan vind ik dat ik op niveau B zit aangezien ik zeer betrokken ben voor het verzorgen van een inzamelactie / mooie dag voor iemand anders binnen mijn netwerk. 

Ook het gemotiveerd houden van mijn spelers door te verwijzen naar het streefbedrag of weer even te herhalen waar we het nou echt voor doen.

 

(2) Stagemarkt

Tijdens de stagemarkt heb ik me ook ontwikkeld op competentie 6 aangezien ik voor een ander zo duidelijk mogelijk geschetst heb wat de stage inhoud en wat je er kan leren en verwachten. Natuurlijk was deze stagemarkt een soort van verplicht, maar ik vind dat ik mijn uiterste best heb gedaan voor de eerstejaars studenten en ook voor het stagebedrijf. Zo weten de studenten wat ze kunnen verwachten en wat er van hen verwacht word. Ook voor het Sportbedrijf is het belangrijk dat dit duidelijk aangegeven wordt. Dit omdat het bedrijf dan weet dat er mensen komen die geïnteresseerd zijn in het Sportbedrijf.

Ons stageteam op de stagemarkt op het HIS


STARR:

Situatie: Het presenteren van mijn stagebedrijf aan de eerstejaars, zodat zij door middel van de stagemarkt een goede keuze kunnen maken voor volgend jaar.

Taak: Het zo goed mogelijk vertellen wat er precies verwacht word van de studenten, wat het stagebedrijf bied en wat de mogelijkheden bij het bedrijf zijn.

Actie: Het interactief opstellen van mezelf door ook uitnodigend over te komen en uitstralen dat ik ze echt wilde helpen.

Resultaat: 10 studenten die met een geïnteresseerde houding aan de stagekraam stonden en ook echt aangaven het leuk te vinden waar ik mee bezig ben en geïnteresseerd in de breedte die het Sportbedrijf biedt.

Reflectie: Door voor me zelf een reflectie op de stagemarkt te ontwikkelen heb ik tijdens de stagemarkt eens rondgevraagd. De klasgenoten/studiegenoten gaven aan allemaal maar 3 a 4 eerstejaars te hebben gehad. Bij onze stand was dit 11. Dit hoeft niet per se aan de uitstraling te liggen maar denk wel dat het er mee te maken heeft gehad. Zo  stonden we daar representatief in de opvallende rode stageshirts. Door me zo representatief mogelijk op te stellen denk ik een goede bijdrage te hebben geleverd aan deze competentie.