SK1 Professionele Sportkundige identiteit

 

De Sportkundige reflecteert kritisch op de eigen professionele (beroeps-) identiteit in relatie tot de specificiteit van de omgeving. Hij toont inzicht in verschillen en noodzakelijke balans tussen eigenheid van sport enerzijds en de sociaal-maatschappelijke inbedding van sport anderzijds.

SK2 Handelt methodisch en evidence informed

De Sportkundige handelt methodisch. Hij ondersteunt de vraagarticulatie bij praktijkvraagstukken en formuleert, gebaseerd op een zorgvuldige afweging van verschillende bronnen, het best mogelijke antwoord in gezamenlijkheid met stakeholders. Daarbij draagt de Sportkundige bij aan de kennisontwikkeling van de beroepsgroep.

SK3 Werkt samen in teams en netwerken

 

De Sportkundige gaat relaties, samenwerkingsverbanden en/of coalities aan en verkent de grenzen van het eigen beroep om gemeenschappelijke doelen efficiënt na te streven en daarmee waarde te creëren. De Sportkundige profileert en legitimeert zich binnen deze professionele netwerken.


Niveau B

 

Reflecteren en sportbewustzijn:

De Sportkundige reflecteert kritisch op de eigen professionele (beroeps-) identiteit in relatie tot de specificiteit van de omgeving. Hij toont inzicht in verschillen en noodzakelijke balans tussen eigenheid van sport enerzijds en de sociaal-maatschappelijke inbedding van sport anderzijds.

 

Professionele attitude:

De Sportkundige heeft een waarderende houding ten opzichte van klanten en peers, neemt verantwoordelijkheid, werkt zorgvuldig, laat een passende uitstraling en etiquette zien en streeft naar ontwikkeling van zijn expertise.

 

Loopbaanontwikkeling en beroepsvorming:

De Sportkundige ontwikkelt zijn professionele identiteit en toont visie op de beroepsrol van de Sportkundige. Hij investeert zichtbaar in het vormen van nieuwe functionele samenwerkingsverbanden.

Niveau A

 

Methodisch handelen:

De Sportkundige ontwerpt en realiseert onder begeleiding het best mogelijke antwoord op eenvoudige praktijkvraagstukken uit de beroepspraktijk. Hij hanteert hierbij een aantal methodische stappen en gebruikt verschillende kennisbronnen en/of ervaringen. In het antwoord op het praktijkvraagstuk wordt input van stakeholders meegenomen.

 

Kenniswerker:

De Sportkundige staat open voor nieuwe kennis en deelt deze actief. Hij toont inzicht in de mogelijke waarde van kennisnetwerken /communities en maakt zoekt actief aansluiting bij dergelijke netwerken.

Niveau B

 

Samenwerken:

De Sportkundige gaat samenwerkingsverbanden levert actief een bijdrage aan gezamenlijke doelen, met inachtneming van en respect voor diversiteit in mens en visie. Het doel van de samenwerking is het creëren van waarde voor betrokken- of beoogde partijen.

 

Netwerken:

De Sportkundige gaat relaties, samenwerkingsverbanden en/of coalities aan op zo’n wijze dat de intellectuele en praktische waarde ervan optimaal benut wordt. De Sportkundige streeft naar een win-win situatie door uitwisseling van vraagstukken, kennis, visie en ervaring.

 

Profileren:

De Sportkundige bewerkstelligt significante belangstelling voor de merken, producten, diensten en oplossingen van een organisatie of sport- en beweegprogramma binnen het gegeven netwerk.


Verantwoording niveau B:

Persoonlijke doelen

Om de persoonlijke doelen te waarborgen die aan het begin van het jaar gesteld zijn, heb ik een bestand aangemaakt. In dit bestand staan de persoonlijke doelen beschreven maar ook het vervolg daarop. Zo beschrijf ik in het bestand wat en wanneer ik aan de bepaalde competentie heb gewerkt en wat ik er van opgestoken heb

 

Aan het begin van het jaar heb ik 3 persoonlijke doelen gesteld:

- Initiatief nemen

- Samenwerken buurtsportcoaches

- Houden aan de planning

 

Voor deze doelen heb ik ook feedback gevraagd bij teamleden omdat ik het hoogste er uit wil halen. Zo kreeg ik als feedback om bij het samenwerken met de buurtsportcoach niet alleen te beschrijven wat ik gedaan heb, maar ook wat ik er van opgestoken heb. Ik denk dat ik met dit feedback puntje meer uit mijn leerproces kan halen.

 

Onderstaand een voorbeeld uit het document wat ik heb voor mijn eigen ontwikkeling (Klik voor vergroten)


STARR:

Situatie: Het profileren van mezelf door een stok achter de deur te zetten als het bovenstaande document

Taak: Het ontwikkelen van een document waarin ik laat zien hoe mijn ontwikkeling eruit ziet. 

Actie: Het registreren en bijhouden van mijn persoonlijke doelen, zodat ik weet hoe ik met mijn persoonlijke doelen bezig ben.

Resultaat: Het ontwikkelen van mezelf op de persoonlijke doelen die ik begin dit jaar heb gesteld.

Reflectie: Doordat ik bewust met mijn eigen leerproces bezig ben en naleef om mijn persoonlijke doelen zo goed mogelijk te ontwikkelen, beheers ik niveau B. Dit ook omdat ik feedback vraag om mijn leerproces te stimuleren. De doelen die ik gesteld heb zijn zeer belangrijk voor het werkveld en wil ze mede daarom ontwikkelen. Zo wil ik er achter komen wat het werk van een buurtsportcoach nou inhoud, wil ik leren meer initiatief te nemen en me te houden aan de planning.

De baan als buurtsportcoach lijkt me zeer aantrekkelijk en daardoor had ik dit als een doel gesteld. Door een aantal keer met verschillende coaches mee te gaan heb ik hierin geïnvesteerd en ben ik er achter gekomen wat de werkzaamheden verder inhouden. 

Verantwoording niveau A:

Lid commissie zaterdag- / zondagvoetbal

Als lid van deze commissie ben ik opzoek gegaan naar nieuwe informatie om mogelijk te veranderen van zondagvoetbal naar zaterdagvoetbal. Door eerst research te doen bij andere verenigingen en daar samenwerking mee aan te gaan in deze kwestie, hebben we gehandeld. 

In dit geval van samenwerking ging het om voetbalvereniging Bakhuizen. Zij hebben ons dan ook geholpen met het opzetten van de enquête. We hebben deze enquête verspreid binnen de leden die binnen korte tijd met de seniorenteams te maken zouden krijgen. In onze beleving waren dat de huidige  A-selectie, 2de elftal, 3de elftal, 4de elftal, JO19-1 en JO17-1.

De uitkomst van de enquête kwam uiteindelijk neer dat voetbalvereniging ONB niet veranderd komend seizoen van zondag naar zaterdagvoetbal, omdat de uitslagen hiervan 50% om 50% waren. Het advies van Bakhuizen en de KNVB was dat het niet verstandig zou zijn om met deze uitslag de verandering aan te gaan. 

We hebben deze enquête gehouden, omdat er binnen de vereniging de verhalen gingen dat veel mensen liever op de zaterdag wilden voetballen. Ook het behoud van de leden zou groter zijn als we op zaterdag zouden gaan spelen, echter gaf de uitslag anders aan.

 

STARR:

Situatie: Pijlen of de vereniging echt klaar is voor het zaterdagvoetbal door middel van het uitdelen van enquêtes. 

Taak: Als lid van de commissie heb ik er onder andere voor gezorgd dat bij iedereen de enquête terecht is gekomen en dat deze ingeleverd werden. Ook was het gedeeltelijk aan mij als lid om een eindbeslissing te maken wat betreft de  eventuele overgang.

Actie: Het afnemen van de enquêtes, het verantwoorden tijdens de ledenvergadering en het uitleggen van de reden van het blijven in eerste instantie van een zondagvereniging.

Resultaat: Het resultaat van dit onderzoek is dat we als vereniging nog blijven op de zondag, het is een zeer waardevol onderzoek geweest. In het begin riepen de mensen dat veel binnen de vereniging naar de zaterdag wilden, maar uit onderzoek blijkt dat dat helemaal niet het geval is. Voor nu blijft de club dus zoals het altijd heeft gedaan. Mocht in de toekomst blijken dat het wel beter is om naar de zaterdag te gaan, dan zullen we dit onderzoek opnieuw doen

Reflectie: Naar mijn mening beheers ik deze competentie nog op niveau A aangezien ik zeer nadrukkelijk bezig ben met een vraagstuk die bij de vereniging ligt. Door met de KNVB en vv Bakhuizen te overleggen heb ik verschillende netwerken gelegd maar vooral gebruikt om met onze vereniging een juiste keus te maken. Het handelen in stappen kwam zeker naar voren, aangezien er eerst een peiling is gedaan, vervolgens een afnamesessie van enquêtes en daarna zijn de resultaten gepresenteerd.

Verantwoording niveau B:

(1) Projectleider Leen Bakker toernooi vv ONB

Als projectleider van het toernooi werk ik samen in verschillende teams. Zo kan je denken het samenwerken binnen de Leen Bakker commissie maar ook de interne samenwerking met het bestuur die gaat over de sluiting van de velden. Zij hebben het contact met de gemeente daarover. Ook kan je denken aan de samenwerking met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de bezetting van de bar, zodat dit tijdens het toernooi goed geregeld is. Door dit toernooi te organiseren bouw ikzelf ook een groter netwerk op. Dit komt mede door het contact via de mail wat ik met veel verenigingen heb. Voor het toernooi hebben we 2 auto's geregeld van de sloop waar voor punten op te schieten is. Deze verantwoordelijkheid heb ik gelegd bij een man binnen de voetbalclub die dit bedrijf kent en zal 2 auto's regelen. De auto's worden kosteloos gebracht en het bedrijf hoeft er alleen maar reclame voor terug. Dit doen we door het plakken van een sticker en het plaatsen van vlaggen. 

Bovenstaand de samenwerking/communicatie in de groepschat van de Leen Bakker commissie.


(2) Technische Commissie vv ONB

Als lid van de technische commissie van vv ONB heb ik samengewerkt met veel teams, zo kan je denken aan het samenwerken met de trainers in de categorieën waar ik coördinator van was. Deze categorieën waren de JO13 en JO15 afdeling. Voor deze taak was ik intensief aan het communiceren en samenwerken met trainers uit die leeftijdscategorieën. Dit was zeer belangrijk omdat aan het begin en eind van het seizoen de teamindelingen weer gedaan moesten worden. Ook voor nieuwe aanmeldingen had ik een samenwerking, namelijk met de ledenadministratie. Wanneer er een nieuw lid aangemeld was bij de club moest ik contact zoeken met de ouders van de spelers en in samenwerking met de trainer de speler mee laten trainen. Bij die trainingen ben ik aanwezig geweest en heb ik de speler ingedeeld in een team. Daarbij kwam de volgende samenwerking om de hoek namelijk het samenwerken met de HJO (hoofd jeugdopleiding) om het door te voeren binnen de vereniging. We streven er binnen de vereniging namelijk naar om iedere speler op zijn eigen niveau te laten spelen. Het mee laten trainen bij een team om vervolgens een team uit te kiezen voor hem/haar is daarom van wezenlijk belang, Wanneer we dat hebben gedaan en hij/zij officieel is ingedeeld, dragen we zorg door dit in de gaten te houden en te communiceren met de technische commissie, trainers en hoofd jeugdopleiding.

Bovenstaand het mailcontact als lid van de Technische Commissie wat betreft de aanmeldingen (Klik voor vergroting)


Mijn taak in deze verantwoordingen:

(1) In de samenwerking in verschillende teams zorg ik ervoor dat het jaarlijkse Leen Bakker toernooi goed verloopt. Deze samenwerking is vooral intern, zoals: het bestuur, overige commissieleden en de verantwoordelijke mensen van de bezetting van de bar tijdens het toernooi.

 

(2) In het samenwerken als lid van de technische commissie werk ik ook vooral samen in interne teams maar in 1 situatie ook extern. Namelijk wanneer er contact gelegd moet worden bij spelers die mogelijk lid worden van de vereniging.

Bij de interne samenwerking kan je denken aan TC- leden, Hoofd jeugdopleiding en trainers.


STARR:

Situatie: Het zijn van projectleider en het bekleden van een functie als Technische

Commissie

Taak: Het samenwerken in verschillende situaties in verschillende teams waarin de nadruk wordt gelegd op externe en interne samenwerking

Actie: Het bekleden van de functie als technisch commissielid en daarbij het samenwerken met bestuurlijke functies en het samenwerken met verschillende commissies.

Resultaat: Het verlopen van een vloeiend toernooi doordat de betrokken mensen weten wat er verwacht wordt van de samenwerking. daarnaast als commissielid bijdragen aan de visie dat elk kind op zijn of haar niveau moet spelen bij de vereniging. Daarbij wordt intensief samengewerkt met bovenstaande partijen.

Reflectie: Naar mijn mening beheers ik competentie B goed aangezien ik vele verschillende teams samenwerk zo ik in de bovenstaande beschrijvingen beschrijf. Daarbij voer ik de taken in 2 verschillende verantwoordelijkheden uit. De samenwerkingen en vooral die als projectleider zijn zo intensief dat ze voldoen aan de eisen van niveau B.

Voor het profileren staat de functie als technische commissie vooral garant aangezien we streven naar bewegingsprogramma's binnen de vereniging voor iedereen op het juiste niveau.